ΔΩΡΕΑΝ αποστολή από 400€ - Παράδοση σε 5 εργάσιμες ημέρες - Αλλαγές μέσα σε 14 ημέρες από την παράδοση

Πασμίνα - μαλλί ή χειροποίητο σάλι?

Κασμίρ Blog Peter Greša

Μαλλί για πασμίνες, υπάρχει κάτι τέτοιο? Είναι το μαλλί για πασμίνες καλύτερης ποιότητας, από το μαλλί κασμιριού? Όχι. Μαλλί για πασμίνες ως ένα ιδιαίτερο είδος κασμιρένιου μαλλιού, δεν υπάρχει. Όταν μιλάμε για πασμίνα (Pashmina), πάντα μιλάμε για το παραδοσιακό χειροποίητο σάλι από κασμίρ ή από κασμίρ με μετάξι. Η πασμίνα ως φυσικό ύφασμα δεν υπάρχει.  

Γιατί μερικές φορές με την έκφραση πασμίνα, θεωρούμε ότι είναι ένα ιδιαίτερο είδος κασμιριού? Για αυτό ευθύνεται η λέξη «pashm», που προέρχεται από την περσική γλώσσα και σημαίνει «μαλλί». Αυτή η έκφραση ήρθε στο Νεπάλ, όπου είχαν αρχίσει να υφαίνονται μαντήλια από κασμιρένιο μαλλί - και έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε το μαλλί πασμίνας.  

Μαλλί πασμίνας - να δούμε την ιστορία της.

Η ονομασία μαλλί πασμίνας, είχε ζήσει και εξακολουθεί να ζει, τη δική της ιστορία. Στην αρχή ήταν το Περσικό «pashm» δηλαδή «μαλλί». Έχει χρησιμοποιηθεί πριν από αιώνες για περιγραφή υφαντών μαντιλιών από κασμίρ, τυχαία άρχισε να χρησιμοποιείται για το ύφασμα από το οποίο κατασκευαζόταν τα μαντίλια, ως ονομασία μαλλί πασμίνας.

Κάποιος μύθος από τις ορεινές περιοχές των Ιμαλαίων, μιλάει για ένα ειδικό είδος κατσίκας η οποία δίνει μαλλί πασμίνας λεπτότερο από το κασμίρ - όμως η κατσίκα πασμίνας όπως την ονομάσανε, υπάρχει μόνο στα παραμύθια. Δεν υπάρχει ούτε κάποιο ιδιαίτερο σημείο στο υπόστρωμα τριχώματος της κατσίκας κασμιριού, από το οποίο να συλλέγονται με το χτένισμα ίνες τόσο διαφορετικές, για να αξίζουνε άλλη ονομασία.

Τα προϊόντα από το λεγόμενο μαλλί πασμίνας, μπορεί να είναι ψεύτικα!

Πασμίνα ήταν, είναι και θα μείνει για πάντα ορισμός, για κομψά χειροποίητα χρωματιστά μαντίλια από κασμίρ. Κάποιοι έμποροι στην Ευρώπη όπου η ονομασία Πασμίνα δεν είναι προστατευμένη με εμπορικό σήμα, εκμεταλλεύονται την γενική σύγχυση γύρο από την ονομασία των προϊόντων από κασμίρ προς όφελός τους, όταν ονομάζουνε με λεγόμενο μαλλί πασμίνας και τα προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου κασμιρένιο μαλλί.