ΔΩΡΕΑΝ αποστολή από 400€ - Παράδοση σε 5 εργάσιμες ημέρες - Αλλαγές μέσα σε 14 ημέρες από την παράδοση

Κασμίρ - ιστορία του ακριβότερου φυσικού υφάσματος του κόσμου.

Κασμίρ Blog Peter Greša

Η ιστορία του κασμιριού, είναι ιστορία πολυτέλειας, ομορφιάς της κομψότητας. Οι χειροποίητες κασμιρένιες εσάρπες (πασμίνες) ήταν κατά το Μεσαίωνα σημάδι, ότι ο κάτοχός του ανήκει στα υψηλά στρώματα της κοινωνίας. Το κασμιρένιο πουλόβερ η γιλέκο άνηκε στο βασικό εξοπλισμό της γκαρνταρόμπας ενός Άγγλου τζέντλεμαν.

Ποια είναι η ιστορία του Κασμιριού? Το κασμίρ δεν προέρχεται, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, από ινδική επαρχία με το ίδιο όνομα, αν και ήδη από τον 16ο αιώνα οι τοπικοί υφαντουργοί υφαίνανε εκεί, εξαιρετικά λεπτά εντυπωσιακά χρωματιστά μαντήλια. Κατάγεται από πεδιάδες των Ιμαλαίων μεγάλου υψομέτρου στην περιοχή της Κίνας και της Μογγολίας. Εκεί ζει η κατσίκα του κασμίρ, της οποίας το μαλλί (ή μάλλον το μαλακό κάτω μέρος τριχώματος, το λεγόμενο υπόστρωμα) είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή κασμιριού. Η εξάμηνη διάρκεια του χειμώνα και ο παγετός που συχνά φτάνει μέχρι και -40°C, δίνουν στο μαλλί της κατσίκας του κασμίρ ιδιότητες που εκτιμώνται σε όλο τον κόσμο - τρυφερότητα, απαλότητα και ζεστασιά. 

Το κασμίρ στις ευρωπαϊκές χώρες

Το κασμίρ ήταν γνωστό στην Ευρώπη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όμως πραγματική αναγνώριση του κασμιριού στην Ευρώπη ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν στο Παρίσι γίνονται περιζήτητες, οι κασμιρένιες εσάρπες που εισάγονται από την Ανατολή. Σύντομα θα ξεκινήσουν τα αγγλικά και τα γαλλικά κλωστοϋφαντουργεία να επεξεργάζονται το ακατέργαστο κασμίρ που εισάγεται από την Κίνα. Το κασμίρ γίνεται ένα αξιόλογο εμπόρευμα στον κόσμο της μόδας, για πολλές δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η δημοτικότητα των προϊόντων από κασμίρ αυξομειώνεται, για να αυξηθεί η ζήτηση για κασμιρένια πουλόβερ και πασμίνες στις αρχές του 21ου και πάλι κατακόρυφα. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα το γνωρίζουμε, και προσφέρουν τα καλύτερα κασμιρένια ενδύματα που υπάρχουν στην αγορά σήμερα.